بیمه مسئولیت مهندسین ناظر چیست؟ 

بیمه مسئولیت مهندسین ناظر، طراح ، محاسب و مجری ساختمان یکی از موضوعات مهم در صنعت ساخت و ساز به شمار می‌رود. با توجه به پیچیدگی‌های پروژه‌های ساخت و ساز و خطرات و آسیب‌هایی که می‌تواند در طول اجرای پروژه‌ها پیش آید، وجود بیمه‌ای که مسئولیت‌های حرفه‌ای مهندسان را پوشش دهد از اهمیت بالایی برخوردار است. با توجه به شرایط کنونی اقتصادی کشور و هزینه های سنگین خسارتهای احتمالی ناشی از مسئولیت مهندسین ناظر ،طراح و محاسب و لزوم حمایت مادی و معنوی از قشر متخصص صنعت ساختمان، شرکتهای بیمه اقدام به معرفی یک بیمه نامه تخصصی  با عنوان " بیمه نامه مسئولیت مدنی حرفه ای مهندسین ناظر، طراح، محاسب و مجری ساختمان " نمودند تا آسیب‌های احتمالی را تحت پوشش قرار دهند. در این مقاله به بررسی جزئیات این بیمه، اهمیت آن در صنعت ساخت و ساز، شرایط و الزامات بیمه برای مهندسین و همچنین کلوزهای مخصوص این بیمه خواهیم پرداخت.

 

تعریف بیمه مسئولیت مهندسین ناظر، طراح، محاسب و مجری

بیمه مسئولیت مهندسین ناظر به بیمه‌ای اطلاق می‌شود که مسئولیت‌های قانونی و حرفه‌ای مهندسان را در قبال خسارت‌های مالی و جانی که ممکن است در نتیجه سهل‌انگاری یا قصور آنها به وجود آید پوشش می‌دهد. به عنوان مثال، چنانچه در حین اجرای پروژه ساختمانی خطایی از طرف مهندس مربوطه پیش آید که منجر به آسیب به جان و مال کارفرما و یا اشخاص ثالث شود، این بیمه قادر است جبران خسارت‌های ناشی از آن را تا سقف معین شده انجام دهد.

 

 👇 همین حالا هزینه بیمه مسئولیت مهندسین ساختمانی را بصورت آنلاین محاسبه و خرید کنید  👇

بیمه مسئولیت حرفه ای مهندسین ساختمان، راهکاری هوشمندانه

بیمه همیشه یک راهکار منطقی و صحیح برای جلوگیری از عواقب سنگین و جبران ناپذیر حوادث و اتفاقات غیر قابل پیش بینی است. صنعت ساختمان همواره یکی از بخش های پرحادثه در کشور به شمار می رود و سالانه تعداد زیادی از کارگران،عوامل اجرایی و حتی اشخاص ثالث بدلیل انجام فعلی و یا ترک فعلی از سوی عوامل موثر در ساخت پروژه ساختمانی دچار آسیب می شوند. با بررسی پرونده های خسارت در شرکت های بیمه متوجه می شویم که در بخش قابل توجهی از پرونده های خسارت مهندسین فعال در پروژه به نسبت درصد قصور تعیین شده توسط دادگاه محکوم به پرداخت خسارتهای جانی و مالی شده اند. آندسته از مهندسانی که با هوشمندی اقدام به خرید بیمه مهندس ناظر،طراح،محاسب نموده اند به راحتی ریسک خود را به بیمه منتقل نموده اند ولی آندسته که از این امر غفلت کرده اند گریبان گیر پرداخت خسارت و بعضا متحمل حکم حبس شده اند. اگر شما هم جزو مهندسین ساختمان هستید ریسک های خود را در پروژه بررسی کنید و قبل از اینکه دیر شود اقدام لازم را جهت خرید بیمه مسئولیت حرفه ای مهندسین را بعمل آورید. تعدادی از ریسک های حرفه ای احتمالی مهندسین ساختمان را در ادامه عنوان می کنیم به نظر شما کدام مورد در فعالیت حرفه ای شما هم می تواند مصداق داشته باشد:

 

1- اشتباهات مهندس طراح و محاسب 

یک مهندس طراح و محاسب ممکن است در محاسبات و طراحی سازه و یا سایر بخش های ساختمان دچار اشتباهاتی شود، که می تواند منجر به ریزش ساختمان یا آسیب به افراد شود. این اشتباهات می تواند به دلیل عدم توجه به شرایط و ضوابط مندرج در آیین نامه ها و یا عدم در نظر گرفتن بارهای وارده بر ساختمان باشد. همچنین، مهندس طراح ممکن است در طراحی سیستم های تاسیسات و مکانیکی و برقی دچار اشتباه شود، که می تواند منجر به نقص در عملکرد این سیستم ها شود. در این صورت، مهندس طراح و محاسب مسئولیت طراحی و محاسبات را بر عهده دارد و ممکن است با وقوع حادثه در پروژه و بروز خسارتهای جانی و مالی به اشخاص ثالث با شکایت های مالی و حقوقی مواجه شود. بیمه مسئولیت مهندسین می تواند در این موارد به عنوان یک پشتوانه مالی عمل کند.

 

2- عدم اطلاع از آخرین قوانین و مقررات حوزه ساختمان

صنعت ساختمان از منظر تغییر و تحولات صنعت پویایی است و نهادهای قانونگذار متناسب با شرایط موجود و ورود تکنولوژی های جدید به صنعت ساختمان اقدام به تدوین و ابلاغ قوانین و مقررات مربوطه می نمایند. مهندسین ساختمان در بخش های مختلف اعم از محاسبه،طراحی،نظارت و اجرا می بایست با مطالعه دقیق آخرین قوانین و مقررات و بروز نمودن دانش خود اقدامات مقتضی را در جهت انجام فعالیت حرفه ای خود بعمل آورند. عدم اطلاع از این قوانین و مقررات می تواند مسئولیت های سنگین و بعضا غیر قابل جبران را به شخص مهندس و سایر ذینفعان پروژه ساختمانی تحمیل نماید. خرید بیمه مسئولیت نظام مهندسی برای مهندسان ناظر یکی از تدابیری است که می تواند تبعات احتمالی عدم اطلاع از این موارد را تحت پوشش قرار دهد.

 

3- عدم حضور موثر مهندس ناظر در پروژه

کنترل و نظارت موثر بر روند ساخت پروژه یکی از عوامل کلیدی در کیفیت ساخت هر پروژه به حساب می آید. با توجه به اینکه در ایران عموما سازنده ها همان مالکان و یا مشارکت کنندگان در ساخت هستند و منافع مستقیم در فرآیند ساخت دارند بعضا مشاهده می شود که سازنده با خرید مصالح و تجهیزات ساختمانی بدون استاندارد و بدون کیفیت لازم بدنبال بالا بردن حاشیه سود خود است. طبیعتا این امر ریسک پروژه را بالا می برد و عدم نظارت و کنترل لازم از سمت مهندس ناظر می تواند زمینه ساز وقوع خسارتهای جانی و مالی به مالکان و ساکنین آتی ساختمان گردد. به همین علت مهندس ناظر باید نهایت دقت و نظارت در روند اجرای پروژه را بعمل آورند تا شاهد اتفاقات و خسارتهای جانی و مالی در پروژه نباشیم. البته خرید بیمه مسئولیت حرفه ای مهندس ناظر می تواند این ریسک ها را به میزان تعهدات مندرج در بیمه نامه پوشش دهد.

مصادیق خسارت مهندسین ساختمان

 

عدم رعایت موارد عنوان شده در پارگراف بالا توسط هر یک مهندسین در پروژه های ساختمانی می توان زمینه ساز بروز حوادث و خسارتهای متعددی باشد در ادامه به چند مورد از خسارتهای محتمل در پروژه ساختمانی اشاره می کنیم :

 

  • ریزش و تخریب ساختمان‌های مجاور در زمان عملیات گودبرداری: در صورتی که در پروژه شما عملیات گودبرداری وجود دارد بدون شک عدم رعایت اصول مهندسی در اجرای عملیات گودبرداری ریسک پروژه شما را به شدت بالا می برد. اجرای نیلیلینگ، سازه نگهبان و شاتکریت اصولی می تواند از وقوع حوادثی از جمله ریزش پی ساختمان های مجاور و آسیب به سازه و دیوارهای آنها جلوگیری نماید. خسارت مالی در اینگونه حوادث می تواند به شدت بالا باشد، به همین خاطر توصیه می شود پوشش مالی مناسب را در بیمه نامه مسئولیت حرفه ای مهندسین لحاظ نمایید. همچنین با سازنده و مالک پروژه در خصوص ریسک های عدم داشتن بیمه نامه مسئولیت کارفرما ساختمانی که پوشش های لازم را داشته باشد صحبت کنید و او را مجاب نمایید تا حتما این بیمه نامه را تهیه نماید.

 

  • فوت یا نقص عضو ساکنین ساختمان‌های مجاور: همسایگان مجاور در پروژه های ساختمانی جزو بیشترین افراد در معرض ریسک حادثه محسوب می شوند. ریسک ریزش و تخریب ساختمان که منجر به خسارت جانی به ساکنین ساختمان های مجاور می گردد، ریسک افتادن اجسام از ارتفاع بر روی آنها ( مانند سقوط قالب های بتون در زمان نصب و یا باز کردن آنها در مرحله اسکلت سازی ) و بسیاری از موارد از این دست می تواند حوادث جبران ناپذیری را به بار بیاورد. موکدا تاکید می گردد در بیمه مسئولیت مهندس میزان پوشش تعهدات جانی (دیه) و تعداد تعهدات بیمه گر در طول مدت بیمه نامه را متناسب با ریسک پروژه خود خریداری نمایید

 

  • فوت یا نقص عضو کارگران پروژه ساختمانی: متاسفانه آمار وقوع خسارت کارگران صنعت ساختمان در ایران زیاد است و سالانه تعداد زیادی از کارگران بدلیل حوادث شغلی دچار فوت و نقص عضو می شوند.عدم استفاده از تجهیزات ایمنی، استفاده از تجهیزات غیراستاندارد و غیر اصولی، بی احتیاطی و عادی انگاری خطرات، استفاده از داروها و مواد مخدر که میزان هوشیاری فرد را کاهش می دهد، عدم ایمن سازی محلهای پر ریسک و پرتگاههای ساختمان از جمله عوامل موثر در تشدید فوت ونقض عضو کارگران پروژه های ساختمانی به شمار می رود. مهندسان مجری و مهندسان ناظر می توانند با خرید بیمه مسئولیت حرفه ای مهندسین ریسک های خود را مدیریت کنند.

 

  • خسارت‌های مالی وارده به تاسیسات شهری: آیا تاکنون به این فکر کرده اید که بعلت حوادث ناشی از اجرای عملیات ساختمانی سازمان های ارائه دهنده خدمات شهری مانند شهرداری،شرکت مخابرات،شرکت آب و فاضلاب، شرکت گاز از شما مطالبه خسارت بکنند. بیایید چند مثال ملموس بزنیم : خسارت به درختان واقع در پیاده رو در حین عملیات گودبرداری و مطالبه خسارت توسط شهرداری، آسیب به کابل تلفن و فیبر نوری در حین گودبرداری و یا نصب انشعابات آب و گاز، آسیب زدن به لوله آب و یا گاز شهری در زمان انجام عملیات ساختمانی. اینها چند مثال ساده بود، در صورتی که در پروژ ه ای که شما مهندس آن هستید احتمال اینکه پای شما هم به موارد اینچنینی باز شود وجود دارد. بنابراین پوشش مالی مناسب در بیمه مهندسین نظام مهندسی می توانند کارگشا باشد.

 

  • خسارت‌های جانی و مالی وارد به رهگذران: یکی دیگر از ریسک های محتمل در پروژه های ساختمانی بروز خسارت جانی و یا مالی به اشخاص ثالث یا به عبارتی رهگذران است.این مساله در ساختمانهای جنوبی بیشتر نمود پیدا می کند. سقوط مصالح و تجهیزات ساختمان بر روی افراد و یا بر روی خودروهای پارک شده در مقابل ساختمان در حال احداث از جمله ریسک های پر شمار در عملیات ساختمانی به شمار می رود. توصیه می شود به عنوان مهندس پروژه علاوه بر خریداری پوشش های بیمه مناسب در بیمه نامه مسئولیت حرفه ای خود، به سازنده و مالک پروژه تاکید کنید تا حتما پوشش خسارت جانی و مالی در قبال اشخاص ثالث را در بیمه نامه مسئولیت احداث ساختمان خریداری نماید.

 

  • خسارت‌های احتمالی وارد به ملک و مالک پروژه: مهندسین ساختمان اعم از مهندس ناظر،طراح،محاسب و مجری بعنوان متخصصین امر در حوزه ساختمان مسئولیت های مختلفی در مراحل مختلف ساختمان بر عهده دارند و مراجع قانونی سازندگان و مالکین پروژه های ساختمانی را ملزم می کنند تا برای حفظ کیفیت و ایمنی ساختمان به این مهندسان قرارداد بسته و حق و حقوق حرفه ای آنهارا پرداخت کنند. از اینرو مهندسان ساختمان در قبال مالک و سازنده مسئول هستند و در صورتی که به علت انجام فعل و یا ترک فعلی از طرف مهندسین پروژه که منجر به وقوع خسارت مالی و یا جانی برای سازنده و حتی بهره برداران آتی گردد مهندسان مربوطه به نسبت درصد قصور تعیین شده باید پاسخگو باشند.