بیمه تضمین کیفیت ساختمان یا بیمه عیوب اساسی و پنهان ساختمان ( Latent Defects of Building) چیست ؟

اگر به کار ساخت و ساز ساختمان مشغول هستید با احتمال زیاد با اصطلاح بیمه تضمین کیفیت ساختمان آشنا هستید. بیمه تضمین کیفیت ساختمان یکی از بیمه های مهمی است که هر سازنده ساختمان باید در مورد آن حداقل اطلاعات را داشته باشد. بیمه تضمین کیفیت ساختمان یا به روایت علمی تر  بیمه عیوب اساسی و پنهان ساختمان در طبقه بندی صنعت بیمه جزو بیمه های مهندسی از زیر شاخه بیمه های اموال است.بله درست متوجه شدید در این بیمه نامه خسارت جانی و یا مسئولیت کسی در میان نیست بلکه خود ساختمان بعنوان یک سرمایه مادی تحت پوشش بیمه ای قرار می گیرد.

 

بطور کلی ماهیت بیمه تضمین کیفیت ساختمان شامل چه موضوعی می شود؟

پوشش این بیمه نامه شامل خسارتهای می شود که بطور کلی منشاء آنها مربوط محاسبه و طراحی اشتباه ، استفاده از مصالح غیر استاندارد و همچنین اجرای نادرست پروژه توسط عوامل اجرایی ساختمان می باشد که اساسا در مرحله بهره برداری و پس از تحویل پروژه نمود پیدا می نماید.

چه موقعی باید برای خرید بیمه تضمین کیفیت ساختمان اقدام کنیم؟

اساسا این بیمه نامه می بایست همزمان با آغاز عملیات احداث ساختمان خریداری شود و شرکت بیمه گر از اولین روزهای شروع کار در جریان کیفیت احداث ساختمان باشد. البته بعد از پایان عملیات ساختمانی نیز می توان برای خرید این بیمه نامه اقدام کرد که در اینصورت شرکت بیمه کارشناس خود را جهت بررسی وضعیت ساختمان تازه تاسیس از نظر کیفیت مصالح به کار رفته و میزان رعایت استانداردهای ساختمان سازی به محل ساختمان اعزام می کند و گزارش تهیه شده توسط کارشناس بازدید بعنوان مستند قابل قبول برای رد یا قبول ریسک بیمه کردن پروژه مذکور به حساب می آید.

معمولا شرکتهای بیمه برای آندسته از سازندگانی که در ابتدای شروع عملیات ساختمانی برای پروژه خود بیمه نامه تضمین کیفیت ساختمان خریداری میکنند نرخهای پایین تری را اعمال می کنند پس توصیه می کنیم همان ابتدای کار همزمان با تهیه بیمه مسئولیت پروژه ،  بیمه نامه تضمین کیفیت را نیز خریداری نماید.

 آیا شرکت بیمه می تواند در مدت زمان احداث بنا از محل پروژه شما بازدید نماید؟

جواب این سوال قطعا بله است. شرکتهای بیمه باید تحلیل درستی از میزان ریسک پروژه شما داشته باشند. به همین خاطر نیاز به بازدید از پروژه قبل از صدور بیمه نامه را دارند و بعد از صدور بیمه نیز می تواند بصورت ادواری از پروژه بعمل آورد . در صورت لزوم می توانند توصیه های ایمنی را برای کاهش ریسک و بالا بردن ضریب ایمنی ساختمان را ارائه دهند.

شرکتهای بیمه حتی می توانند در صورت عدم رعایت استانداردهای لازم از طرف سازنده شرایط بیمه نامه را تغییر داده و یا نرخ فنی خود را بالا برده و حتی نسبت به فسخ بیمه نامه اقدام نماید چرا که اساسا شرکت بیمه ریسک را بیمه می کند در صورتی که ریسک پروژه شما بیش از حد انتظار او باشد می تواند قرارداد بیمه یا همان بیمه نامه را یکطرفه فسخ نماید.

 

بیمه نامه عیوب اساسی و یا پنهان ساختمان ( تضمین کیفیت ساختمان ) چه خسارت هایی را تحت پوشش قرار میدهد ؟

بیمه تضمین کیفیت ساختمان یا بیمه عیوب اساسی و پنهان ساختمان خسارتهای مالی ناشی از عیوب اساسی و پنهان ساختمان را بشرح زیر تامین مینماید:

  •  ویرانی کل ساختمان یا خسارت وارده به ساختمان و متعلقات آن.

  • هزینه‌هائی که به منظور جلوگیری از تخریب یا توسعه خسارت صورت میگیرد.

  • هزینه‌های لازم برای پاکسازی محل و برداشت ضایعات.هزینه‌های حرفه‌ای

 

بیمه نامه تضمین کیفیت ساختمان چه بخش هایی از ساختمان را تحت پوشش قرار می دهد ؟

  1. سازه‌های ساختمان شامل پی، اسکلت، سقف و سفتکاری، به مدت ده سال.

  2. نمای ساختمان، به مدت پنج سال.

  3. عایق‌های رطوبتی ساختمان، به مدت پنج سال.

  4. تجهیزات و تأسیسات مکانیکی و تأسیسات برقی، آسانسورها، به مدت سه سال.

 

کدام خسارت ها در بیمه نامه تضمین کیفیت ساختمان تحت پوشش نمی باشد ؟

  • اعمال عمدی بیمه‌گذار و اعمال عمدی یا سهوی ذینفعان.

  • خسارتهای ناشی از زلزله، آتش‌سوزی یا انفجار به استثنای مواردی که زلزله، آتش‌سوزی یا انفجار بطور مستقیم ناشی از خسارتهای تحت پوشش این بیمه‌نامه باشد.

            تبصره: خسارتهای ناشی از زلزله در این بیمه‌نامه صرفاً تا حد محاسبات ساختمانی براساس آخرین ویرایش مبحث ششم مقررات ملی ساختمان مصوب وزارت مسکن و شهرسازی در زمان احداث ساختمان قابل پرداخت میباشد.

  • خسارت ناشی از سیل، آتشفشان، طوفان، صاعقه و طغیان آب مگر اینکه توافق دیگری صورت گرفته باشد.

  • جنگ، تجاوز، عملیات تروریستی یا خرابکاری، انقلاب، شورش، توقیف، غصب (چه نظامی و چه غیر آن)، مصادره و سرقت.

  • خسارتهای مستقیم یا غیر مستقیم ناشی از تشعشعات اتمی و رادیواکتیو.

  • خسارتهای ناشی از نشست، لغزش یا رانش زمین مگر اینکه به علت عیوب پنهان ساختمان باشد.

  • خسارت ناشی از ساختمانهای مجاور، نشت لوله های آب و فاضلاب عمومی یا آبهای زیرزمینی.

  • هرگونه خطا، نقص یا اشتباه در طرح، اجرا یا مصالح مربوط به سازه‌های جانبی، تجهیزات، لوازم و اثاثه یا اجزای خارجی ساختمان و نازک‌کاری مگر اینکه توافق دیگری صورت گرفته باشد.

  • هرگونه تغییر در رنگ، رنگ نما، لکه شدن، ترکها یا خرابیهای ظاهری و سطحی.

  • خسارتهای ناشی از تعمیرات، تغییرات و اضافات پس از تکمیل ساختمان مگر با اطلاع قبلی و موافقت کتبی بیمه‌گر.

  • هرگونه خسارت ناشی از عایقکاری ساختمان، پشت بام، لوله های فاضلاب، مخزن یا تجهیزات تحت پوشش، مگر اینکه توافق دیگری صورت گرفته باشد.

  • هرگونه مالیات، عوارض، هزینه‌های متفرقه و جریمه.

  • خسارت ناشی از هر موضوعی که بازرس فنی کتباً به بیمه‌گذار ابلاغ نموده و یا در گواهی تأیید مقید به شرطی شده است، مگر اینکه متعاقباً اصلاح شده و مورد تأیید بیمه‌گر نیز قرار گرفته باشد یا مستقیماً ناشی از آن نباشد.

  • خسارتهای ناشی از فرسودگی در خارج از مدت زمان مورد تعهد بیمه‌گر.

  • اتلاف یا آسیب‌دیدگی که سازنده، پیمانکار یا تعمیرکار براساس قانون یا قرارداد مسئول آن بوده (دوره گارانتی) یا پیمانکار سازنده یا مجری بابت تضمین حسن انجام کار (دوره تضمین) مسئول آن باشد.

  • هر سلاح شیمیایی، بیولوژیکی، بیوشیمیایی یا الکترومغناطیسی. 

 

بیمه گذار و یا بطور کلی ذینفعان ساختمان چه نکاتی را می بایست در مورد بیمه نامه تضمین کیفیت ساختمان رعایت کنند؟
  1. در زمان تکمیل فرم پیشنهاد یا پرسشنامه بیمه نامه سوالات مربوطه را با دقت و با کمال صداقت تکمیل کنید در صورتی که غیر این عمل کنید مطمئن باشید در زمان بروز خسارت به مشکل بر خواهید خورد.
  2. در صورتی که از ساختمان با کاربری غیر از آنچه که در پروانه ساختمان نوشته شده است استفاده می کنید حتما به شرکت بیمه اطلاع بدید و درخواست صدور الحاقیه تغییر کاربری بدهید.
  3. همکاری لازم را با کارشناس بازدید یا همان بازرس فنی شرکت بیمه که برای بررسی وضعیت ساختمان مراجعه می کند را داشته باشید
  4. در صورت وقوع خسارت تمام تلاش خود را برای حداقل رساندن خسارت و جلوگیری از گسترش آن اقدام نمایید، نگران نباشید اگر هزینه ای در راه انجام دادید شرکت بیمه باید به شما پرداخت نماید.
  5. به هیچ عنوان در رابطه با خسارت اتفاق افتاده بدون اطلاع و توافق شرکت بیمه با هیچ شخص یا سازمانی مصالحه نکنید.
  6. حق بیمه مندرج در بیمه نامه را بطور کامل باید پرداخت کرده باشید در صورتی که بیمه نامه شما اقساطی بوده باشد باید قبل از وقوع خسارت قسط معوقی نداشته باشید در غیر اینصورت شرکت بیمه می تواند خسارت پرداختی را کسر نماید.
  7. اگر بیمه نامه را در ابتدای شروع عملیات ساختمانی خریداری کرده اید خاطرتان باشد اگر در بیمه نامه تان شرط شده باشد که شروع پوشش بیمه ای بیمه نامه منوط به ارائه پایانکار باشد ، به محض گرفتن پایانکار ساختمان به شرکت بیمه مراجعه کرده و الحاقیه شروع پوشش را دریافت نمایید.

 

مهلت اعلام خسارت در بیمه نامه تضمین کیفیت ساختمان چقدر است؟

اگر خسارتی اتفاق افتاد که مربوط به پوشش های بیمه تضمین کیفیت ساختمان باشد حداکثر تا 14 روز از تاریخ اطلاع خود از وقوع خسارت مراتب را به صورت کتبی به شرکت بیمه گر اعلام نمایید. اگر امکان مراجعه حضوری را نداشتید می توانید از طریق ارسال نامه با پست سفارشی دو قبضه اقدام نمایید.

 

تکلیف بیمه نامه در صورت تغییر مالکیت ساختمان چیست؟

درصورت فوت بیمه گذار و یا انتقال مالکیت ساختمان به غیر،  مالک قبلی و یا ورثه ایشان می بایست هرگونه اقساط احتمالی باقیمانده از حق بیمه بیمه نامه را با شرکت بیمه تسویه نموده و مراتب را بصورت کتبی جهت تغییر بیمه گذار به شرکت بیمه اعلام نماید.

 

آیا تهیه بیمه تضمین کیفیت ساختمان یک تکلیف قانونی است یا امری اختیاری است ؟

ردیف 3 از بند ب ماده 30 قانون برنامه چهارم توسعه :
صدور پایان کار برای ساختمانهای عمومی و مجتمع‌های مسکونی آپارتمانی‌منوط به ارائه بیمه نامه کیفیت ساختمان می‌باشد.
بند ب ماده 168 قانون برنامه پنجم توسعه : صدور پروانه هرگونه ساختمان منوط به ارائه موافقت اصولی بیمه کیفیت ساختمان احداثی است. شرکتهای بیمه مکلفند بر اساس بیمه‌نامه صادره در صورت ورود هرگونه خسارت در طی ده سال به ساختمان احداثی، خسارتهای وارده را ظرف سه ماه جبران نمایند.
ماده 18 آیین نامه اجرایی ماده (33) قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان :
مجری مکلف است نسبت به تضمین کیفیت اجرای ساختمانی که به مسؤولیت خود می‌سازد، براساس دستورالعمل ابلاغی وزارت مسکن و شهرسازی اقدام نماید و مواردی که مکلف به ارایه بیمه‌نامه تضمین‌کیفیت شده باشد، بیمه مزبور را به نفع مالک و یا مالکان بعدی تهیه و در اختیار ایشان قرار دهد.

 

ملاک محاسبه حق بیمه در بیمه نامه تضمین کیفیت ساختمان چیست ؟

از آنجا که بیمه تضمین کیفیت ساختمان در تقسیم بندی صنعت بیمه جزو بیمه های اموال می باشد قطعا ارزش سرمایه ای که می خواهید تحت پوشش بیمه قرار دهید نقش مهمی در میزان پرداختی شما بعنوان حق بیمه دارد. بنابراین شما می بایست ارزش روز ساخت ساختمان را ملاک عمل قرار دهید. به عبارت دیگر فرض میکنیم امروز زمینی که ساختمان شما در آن واقع شده است بصورت زمین خالی و بدون ساخت می باشد و تازه می خواهیم عملیات ساختمانی خود را شروع کنیم. مقدار هزینه برآوردی شما برای اتمام عملیات ساختمانی تا مرحله بهره برداری کامل آن را بعنوان سرمایه ساختمان و یا ارزش سرمایه قابل بیمه شدن در بیمه نامه لحاظ می کنیم.

 

اگر در طول مدت اعتبار بیمه هزینه های ساخت و ساز بالا رفت چه باید کرد؟

با توجه به مدت اعتبار این بیمه نامه که عموما 10 سال می باشد احتمالا ارزش سرمایه تحت پوشش بیمه نامه شما تحت تاثیر تورم موجود در اقتصاد کشور قرار خواهد گرفت به همین علت در زمان بروز خسارت احتمالا ارزش ساختمان شما بیش از ارزش مندرج در بیمه نامه خریداری شده باشد به همین علت توصیه می کنیم در صورت افزایش ارزش سرمایه به شرکت بیمه مراجعه کرده و با پرداخت حق بیمه مربوطه و اخذ الحاقیه نسبت به بالا بردن سرمایه یا همان پوشش بیمه های خودتان اقدام کنید در غیر اینصورت مشمول ماده 10 قانون بیمه شده و در زمان وقوع خسارت مبالغ قابل پرداخت به شما به نسبت کم بیمه گی اتفاق افتاده کاسته خواهد شد ( این مساله در سایر بیمه های اموال مانند بیمه بدنه اتومبیل نیز وجود دارد)

 

برای خرید بیمه تضمین کیفیت ساختمان چه مدارکی لازم است؟

تکمیل پرسشنامه ( فرم پیشنهاد ) بصورت دستی در دفاتر بیمه و یا بصورت آنلاین از طریق سایت

تصویر کارت ملی بیمه گذار

تصویر پروانه ساختنمان

تصویر گزارش جدولی

بهترین و ارزانترین بیمه تضمین کیفیت ساختمان را از کجا تهیه کنیم؟

با توجه به گسترش خدمات آنلاین بیمه درکشور و ارائه مجوز فعالیت از طرف مراجع ذیصلاح دیگری نیازی به مراجعه حضوری به شرکت های بیمه نیست همین حالا می توانید از اینجا اطلاعات ساختمان خود را وارد نمایید و در چند ثانیه از حق بیمه بیمه نامه خود مطلع شوید و بصورت آنلاین بیمه نامه خود را خریداری نمایید.

 

    فرم استعلام قیمت و خرید آنلاین بیمه تضمین کیفیت ساختمان